Częstym śniadaniowym wyborem jest kanapka z wędliną. Super, ale pod warunkiem, że jest to wędlina pochodząca z naprawdę dobrego źródła. Niestety ta sklepowa napakowana solanką, z dodatkiem chemii nie będzie najlepszym wyborem.
Gdy kupujemy gotowe wędliny na wagę nie zawsze podany jest skład. W związku z tym nie wiemy co spożywamy.
A patrząc na te paczkowane z podanym składem też nie zawsze wiemy co dane skróty oznaczają. Aby wybrać dobrą wędlinę, należy kierować się zawartością mięsa. Im będzie go więcej tym lepiej, niestety nie ma przepisów, które mówią o tym ile mięsa musi być w szynce. Z kolei im mniej mięsa tym więcej różnych dodatków można znaleźć w takim mięsie. Niekoniecznie zdrowych!
Czemu więc nie przygotować samemu szynki, z której można przygotować naprawdę zdrowe śniadanie?
Mam nadzieję, że ten przepis Cię zainspiruje i już nigdy więcej nie sięgniesz po gotową, paczkowaną wędlinę, która na pewno nie wniesie nic dobrego do Twojego zdrowia.
Do przygotowania domowej szynki potrzebujesz:
- szynka wieprzowa ok 1 – 1,5 kg
Marynata do mięsa:
- woda 2 łyżki
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- olej 2-3 łyżki
- czosnek 2-3 ząbki
- kolendra ziarna – 1łyżeczka
- ziele angielskie 3 ziarenka
- pieprz 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- papryka chilli 1/2 łyżeczki
- sól 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, ziarna kolendry rozdrobnić w moździerzu.
- Składniki na marynatę mieszamy z wodą, oliwą i octem.
- Mięso posmarować z każdej strony marynatą i wstawić do lodówki na ok 12 godzin.
- Po tym czasie przełożyć mięso do rękawa, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st) i piec ok 2 godziny.
Szynkę pieczoną można podawać na ciepło do obiadu lub jako składnik sałatki bądź jako dodatek do kanapki. SMACZNEGO!