Nie masz pomysłu na zdrowe śniadanie? Oto propozycja na jaglankę z musem wiśniowym z dodatkiem orzechów. Idealnie sprawdzi się także jako przekąska do szkoły lub pracy.
Do przygotowania musu wiśniowego potrzebujesz:
- wiśnie mrożone ok 200 g
- banan 1 średnia sztuka
- Orzechy włoskie 15 g
- Wiśnie pozostaw do rozmrożenia (można również użyć świeżych).
- Orzechy zalej wodą i odstaw na ok 10-15 minut. Następnie odlej wodę.
- Banana obierz, wrzuć do naczynia miksującego, dodaj 2/3 wiśni, orzechy i całość zmiksuj na mus.
Do przygotowania jaglanki potrzebujesz:
- kasza jaglana 100 g
- masło orzechowe 1 łyżka
- miód 1 łyżeczka
- mleko zwykłe lub roślinne 100 ml
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, ugotuj ok 10-12 minut, następnie odcedź.
- Gotową kaszę wymieszaj z masłem orzechowy, miodem, mlekiem i dokładnie zmiksuj.
- Do miseczki przełóż przygotowany mus wiśniowy, następnie jaglankę. Całość posyp pozostałymi wiśniami. SMACZNEGO!
