Nie masz pomysłu na obiad? To może tym razem skusisz się na kotleciki z tofu, ciecierzycy jarmużu. Danie to, to nie tylko dobre źródło białka, ale także skarbnica cennych witamin i minerałów pochodzących m.in z jarmużu.
Oto kilka właściwości jarmużu:
źródło witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP i minerałów: żelazo, wapń, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, miedź, mangan;
źródło przeciwutleniaczy, skutecznie zwalczających wolne rodniki;
chroni serce;
obniża poziom cukru we krwi;
wzmacnia kości;
zmniejsza stany zapalne w organizmie;
stymuluje produkcję czerwonych krwinek;
uszczelnia naczynia krwionośne;
zapobiega miażdżycy i zakrzepom;
obecne w nim luteina i zeaksantyna pomagają zapobiegać chorobom oczu i utracie wzroku w starszym wieku;
działa antybakteryjne.
Przepis na kotleciki z tofu, ciecierzycy jarmużu:
Do przygotowania 8 sztuk będą potrzebne:
- cebula 1 szt,
- imbir kawałek,
- marchew 1 szt,
- tofu 180 g,
- ciecierzyca (ugotowana) 100 g
- jarmuż 2-3 garście
- przyprawy: garam masala 1/2 łyżeczki, kolendra 1/4 łyżeczki, rozmaryn i cząber szczypta
Przygotowanie:
- Cebulę, imbir posiekać i poddusić na wodzie.
- Marchewkę zetrzeć i dodać do warzyw, chwilę poddusić.
- Do blendera wrzucić warzywa, tofu, ciecierzycę, jarmuż przyprawy.
- Całość zmiksować na gładką masę.
- Z masy formować kotleciki i zapiec w piekarniku ok 30-40 min.
- Podawać z warzywami. Smacznego!
