Przepyszne kotleciki dla miłośników kuchni wegańskiej. Pierwsza wersja zawiera w swoim składzie tofu, druga zaś batata i fasolę. Która opcja będzie dla Was lepsza? Nie mam pojęcia, oceńcie sami 🙂
Pierwsza moja propozycja to kotleciki z tofu.
Tofu to nic innego niż produkt roślinny wytwarzany z nasion soi. Tofu sprawdza się zarówno w daniach na zimno, jak też na ciepło. Można go łączyć z warzywami, owocami, mięsem, rybami, czy produktami węglowodanowymi jak kasze czy ryż. Pasuje do potraw ostrych i pikantnych oraz słodkich i delikatnych. Tofu jest pełnowartościowym produktem białkowym – 100 g tofu zawiera 11 g białka. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kotleciki warzywne z tofu
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- cebula
- czosnek
- pieczarki 6 szt
- seler naciowy 1 łodyżka
- marchewka
- tofu ok 180 g
- sos sojowy 1 łyżka
- zioła jak lubczyk, cząber, kolendra
- posiekane orzeszki ziemne do obtoczenia
- Cebulę i czosnek chwilę podsmażyć, dodać posiekane pieczarki, poddusić kilka minut.
- W tym czasie drobno pokroić seler naciowy i zetrzeć marchew, poddusić kolejne kilka minut.
- Dodać tofu, sos sojowy i zioła i całość zmiksować w blenderze.
- Z powstałej masy formować kotleciki, obtoczyć w orzeszkach ziemnych.
- Zapiec w piekarniku ok 20-30 minut.
Kotleciki z tofu

Kolejną moją propozycją są kotleciki fasolowe z batatem.
Fasola biała należy do roślin strączkowych, jest bardzo dobrym źródłem białka, ale to też naturalne źródło lecytyny, która pozytywnie wpływa na wzrok. Przed spożyciem fasolę należy namoczyć w wodzie przynajmniej 12 godzin, następnie trzeba ją przepłukać i ugotować około godziny, doprawiając ziołami – kminek, majeranek, tymianek.
Bataty (inaczej słodkie ziemniaki), są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Poza tym są bogactwem wielu witamin i mikroelementów. Zawierają B-karoten, który przekształcany jest w witaminę A oraz retinol, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasz wzrok i zdrowie naszych oczu. Słodkie ziemniaki zawierają także cenne polifenole, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Oprócz zawartości przeciwutleniaczy bataty są również doskonałym źródłem witaminy C i B5, miedzi, niacyny, potasu oraz żelaza. Posiadają też niski indeks glikemiczny (około 50), dzięki czemu sprawdzają się w dietach odchudzających. Bataty mogą być składnikiem wielu potraw m.in. ciast, vege burgerów, sałatek, zup i innych pysznych i zdrowych potraw.
Kotleciki fasolowe z batatem
Do ich przygotowania potrzebujesz:
- fasola ugotowana 2 szklanki
- 2 małe bataty ok 350 g
- 3 łyżki mąki groszkowej (z cieciorki)
- 2 średnia cebula
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- garam masala 1 łyżeczka
- sól ½ łyżeczki, pieprz, słodka papryka
- Batata zetrzyj na małych oczkach, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez czosnek, dodaj ugotowaną fasolę i dokładnie zmiksuj.
- Do masy dodaj oliwę, tahini i sok z cytryny, wymieszaj.
- Dodaj przyprawy i mąkę groszkową, Całość dokładnie zmiksuj.
- Uformuj kotleciki i zapiecz ok 30 minut.
Kotleciki fasolowe z batatem

Kotleciki można podawać z dowolnymi warzywami w formie sałatki lub w formie vege burgera z pełnoziarnistą bułką. Smacznego!