Super pomysł na lunch, obiad lub kolację!
Do przygotowania kotletów potrzebujesz:
- soczewica zielona 100 g
- płatki owsiane i mąka żytnia – razem 100 g
- jajko 1 szt
- brokuł 1 sztuka
- cebula
- imbir 1 plaster
- por 1/2 szt
- pestki dyni 2 łyżki
- papryczka chili – w zależności od upodobań
- przyprawy: kolendra 1/2 łyżeczki, garam masala 1/3 łyżeczki, pieprz, sól do smaku
- otręby do obtoczenia kotletów
- Soczewicę namocz przynajmniej 30 minut.
- Brokuła ugotuj ok 10 min, soczewicę ugotuj ok 20 minut.
- Pestki dyni podpraż na suchej patelni.
- Cebulę, por pokrój, imbir posiekaj.
- Wrzuć wszystkie składniki do miski i zmiksuj na jednolitą masę.
- Formuj kotleciki w ręku i obtaczaj w otrębach.
- Gotowe kotlety zapiecz w piekarniku lub podsmaż na małej ilości oleju.
Gotowe kotlety można podawać w sałatce lub bułce pełnoziarnistej z warzywami. Do tego fajnie komponuje się sos jogurtowo koperkowy. SMACZNEGO!

olej konopny, pestki moreli, poszukajcie ludzi, którym to pomogło. Porozmawiajcie. U Was też się uda