Te małe słodkie i zarazem sycące kuleczki stanowią świetne rozwiązanie na szybką przekąskę, a także mogą zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego 🙂
Mogą nadać się również jako idealne rozwiązanie na Świąteczne stoły lub jako poczęstunek na Sylwestrową Noc.
Poniżej przepis na pyszne marcepanki.
Przepis na 20 kuleczek:
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g suszonych daktyli
- 70 g masła migdałowego
- 1 łyżka miodu
- aromat migdałowy – kilka kropel
- 120 g gorzkiej czekolady
- olej – 2-3 łyżki
Przygotowanie:
- Daktyle i orzechy zalewamy wodą i moczymy kilka minut, następnie odlewamy wodę.
- Do orzechów i daktyli dodajemy miód, masło i aromat migdałowy, całość miksujemy na gładką masę.
- Czekoladę rozpuszczamy w garnku.
- Z powstałej masy tworzymy małe kuleczki i obtaczamy w płynnej czekoladzie.
- Na talerz wlewamy olej i rozprowadzamy pędzelkiem. Na to układamy kulki w czekoladzie
- Gotowe kuleczki wkładamy do lodówki. SMACZNEGO!
