Coraz częściej spotykam się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Coraz więcej osób skarży się na bóle brzucha, uczucie przelewania, wzdęcia, biegunki. Coraz więcej osób ma zdiagnozowany zespół jelita drażliwego (IBS). Nie mniej jednak wszystkie choroby zapalne jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) są bardzo uciążliwe i uprzykrzają nie jednemu życie. A wymienione wyżej objawy to tylko kilka z towarzyszących tej przypadłości objawów.
A czy w ogóle wiecie skąd biorą się te zaburzenia? Pewnie nie raz spotkaliście się z terminem dysbioza czy przepuszczalność jelita. Ale czy wiemy co to jest? Dysbioza to nic innego jak zaburzenia równowagi w jelitach, czyli ilości, składu i funkcjonowania mikroflory jelitowej.
Wydzielanie śluzu w jelitach stanowi barierę przed drobnoustrojami. Natomiast zmiany w składzie mikroflory jelitowej, wyzwalają zwiększoną przepuszczalność jelit i tym samym pojawienia się zapalenia.
Ale dlaczego tak się dzieje?
Jedną z przyczyn może być sposób żywienia.
Diety wzbogacone w tłuszcze i węglowodany proste, a tym samym niedobory błonnika pokarmowego mogą powodować dysbiozę jelitową.
Podczas gdy dieta ma głęboki wpływ na skład i funkcję mikroflory jelitowej, to zapominamy o dodatkach do żywności, m.in. takich jak dwutlenek tytanu (TiO2),którego wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszej flory bakteryjnej nie jest bez znaczenia.
Dodatki do żywności, poprawiają m.in. teksturę i ogólną estetykę jedzenia. Dwutlenek tytanu (TiO2)lub E171 jest obecnym środkiem wybielającym w powszechnie spożywanych m.in. w kosmetykach i produktach spożywczych, w tym serów i sosów, odtłuszczonego mleka, lodów i ciastek, a także do wyrobów cukierniczych, gdzie stanowią powłokę słodyczy i gumy do żucia.
W przypadku „zdrowego jelita” i braku upośledzenia bariery śluzowej nie potwierdzono większego wpływu tego dodatku na ludzką mikroflorę jelitową.
Jednak inaczej sprawa wygląda gdy bariera śluzowa jest osłabiona i występują zaburzenia jelitowe, Należy wtedy uważać na tlenek tytanu, który może szkodliwie działać na jelita. Pojawiły się bowiem dowody podkreślające że TiO2 może nasilać rozwój raka i zaostrzyć zapalną chorobę jelit.
Tym bardziej, że jest to składnik dość szeroko rozpowszechniony. Dlatego gdy nasze jelita nie pracują prawidłowo musimy wiedzieć o potencjalnie szkodliwym działaniu dwutlenku tytanu (TiO2) i sprawdzać co wkładamy do naszego koszyka.
1. Frontiers in Nutrition | – Impact of the Food Additive Titanium Dioxide (E171) on Gut Microbiota-Host Interaction- May 2019 | Volume 6 | Article 57
2. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych – NANOCZĄSTKI TLENKU TYTANU (IV). OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE – Karolina Kosmala, renata szymańsKa – Tom 65 2016, Numer 2 (311), Strony 235–245
3. Food and Chemical Toxicology Volume 106, Part A, August 2017, Pages 242-249 – Impact of food grade and nano-TiO2 particles on a human intestinal community- WilliamDudefoiaKristyMonizbEmmaAllen-VercoecMarie-HélèneRopersaVirginia K.Walker
4. Talbot et al. J Nanobiotechnol (2018) 16:53 – Food-grade TiO2 is trapped by intestinal mucus in vitro but does not impair mucin O-glycosylation and short-chain fatty acid synthesis in vivo: Implications for gut barrier protect – Article in Journal of Nanobiotechnology · June 2018