Twarożkowe babeczki ze śliwką to jednocześnie sycący posiłek i słodka przekąska, czyli więc 2 w 1 🙂
Twarożek stanowi dobre źródło białka, przez co czujemy uczucie sytości przez dłużej. Z uwagi na obecność siemienia lnianego dostarczymy w naszej diecie cennych tłuszczy Omega-3. Dodatek zaś owoców nada naszej przekąsce słodkiego posmaku. Idealne na śniadanie, 2 śniadanie, deser lub jako dodatek do kawy 🙂
Do przygotowania 12 babeczek potrzebujesz:
- 100 g twarożku półtłustego
- 2 jajek
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżek siemienia lnianego
- 1 jabłka
- 1 małego banana
- 1 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżki miodu
- 1 łyżeczki konfitury śliwkowej (na wierzch)
Przygotowanie:
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
- Płatki i siemię lniane namocz odstaw na chwilę.
- Twarożek wymieszaj z jajkami i bananem, zmiksuj.
- Dodaj płatki, starte jabłko, siemię, masło orzechowe i miód, wymieszaj całość łyżką.
- Gotową masę wlej do foremek, na wierzch dodaj 1 łyżeczką konfitury śliwkowej.
- Babeczki zapiecz ok 30 minut w 180 st. Smacznego!
