Ta kremowa zupa o wyrazistym smaku to nie tylko idealny pomysł na obiad, ale także na kolację bądź szybką przekąskę. Można podawać ją z kawałkami sera mozzarelli, a całość polać oliwą z oliwek i posypać oregano.
Zupa dostarczy nam wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeden z dodatków, a mianowicie kalafior zawiera bardzo cenny związek o nazwie sulforafan. Jest to przeciwutleniacz, który razem z witaminą A, C oraz beta-karotenem niszczy wolne rodniki, przez co spowalnia proces starzenia się organizmu. Poza tym sulforafan wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, z uwagi na zawartość błonnika kalafior powoduje uczucie sytości, jest to niskokaloryczne warzywo, 100 g zawiera ok 22 kcal, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.
Przepis na zupę:
- por 1/3 łodygi
- cebula 1/2 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- seler 1/2 korzenia
- pietruszka 1 sztuka
- ziemniak 1 sztuka
- kalafior ok 150-200 g
- mleko zwykłe lub roślinne ok 200 ml
- bulion warzywny 250 ml lub woda + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – przepis na koncentrat znajdziesz tu -> [KLIK]
- przyprawy: cząber 1 łyżeczka, szczypta soli i pieprzu, oregano do posypania
- dodatkowo: oliwa z oliwek, ser mozzarella
Przygotowanie:
- Do garnka wlać odmierzona porcję wody (lub bulionu warzywnego) i zagotować.
- Pokroić cebulę, pora, selera i pietruszkę w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Warzywa wrzucić do garnka z wodą, dodać 1 łyżkę koncentratu warzywnego, cząber, odrobinę soli i pieprz.
- Całość gotować do miękkości warzyw ok 15-20 min. W między czasie dolać mleko.
- Gdy zupa będzie gotowa zmiksować na krem.
- Można podawać z serem mozzarella, oliwą z oliwek i posypać oregano. SMACZNEGO!